NEW YORK: RAPPORTFOKUS, TIME WARNER BUDRUSADE, S&P OFÖR
STOCKHOLM (Direkt) Efter en tämligen sömnig fredagssession, stängde de amerikanska börserna kring nollstrecket vilket var något högre jämfört med öppningen. Ett mixat rapportutfall var i fokus, samtidigt som en dyrare dollar höll tillbaka aktieindexen.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 18.147. S&P 500 var oförändrad vid 2.141. Tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 5.258.
Omsättningen på NYSE var nästan 17 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 3 procent över 20-dagarssnittet.
”Jag tror att den här rapportsäsongen kommer ta oss tillbaka till positiv vinsttillväxt. Men mot den bakgrunden har vi sett en ganska stor uppgång i dollarn. Vi måste hålla ett öga på dollarn och hur den påverkar aktiemarknaden”, sade Bill Northey, chefsinvesterare vid US Bank i Montana, till Bloomberg News.
Det var fortsatt fokus på rapportsäsongen på fredagen sedan nio av bolagen inom S&P500 rapporterade. Över en femtedel av gruppen har redan rapporterat, och bland dem har 81 procent överträffat vinstförväntningarna.
Bland de stora rapporterande bolagen stängde General Electric på minus 0,5 procent sedan konglomeratet sänkt sin försäljningsprognos för 2016. Slagig global ekonomi har påverkat efterfrågan, enligt bolaget.
Trist var det också för aktieägarna i Advanced Micro Devices då aktien sjönk 6 procent sedan bolaget guidat för lägre försäljning än väntat i det fjärde kvartalet.
Den stora vinnaren blev Microsoft vars vinst och försäljning inkom över förhandstipsen. Ökad efterfrågan på bolagets molntjänster hjälpte teknikgiganten som fick se sin aktiekurs stiga 4 procent till en ny rekordnotering.
Även Mc Donalds hade vind i seglen och serverade bättre resultat och försäljning än väntat. Erbjudandet att servera frukost hela dagen och mer hälsosam mat på menyn lyfte USA-verksamheten. Aktien steg över 3 procent.
Riktigt starkt utvecklades Time Warner som handelsstoppades efter en rusning på 8 procent. AT&T ska befinna sig i långt gångna samtal rörande ett köp av medie- och underhållningsbolaget. En affär kan ske under helgen rapporterar Wall Street Journal. Ryktena läckte redan på torsdagen vilket då fick aktien att stiga.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 2 punkter till 1,74 procent.
Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste candlesticksformationen är ett tretick som signalerar uppgång (under viss varningsflagg) upp mot 1460-1469.”
I fredags skrev jag: ”Den senaste bekräftade signalen var förra veckans tretick som gav oss nivåerna 1468 och 1420. Nu när tiomånadershögsta testas med en tilltagande negativ divergens behövs ett kraftfullt utbrott som tar ut motståndsnivån och dessutom får stöd av framförallt SP500 och DAX.”
Den gångna veckan inleddes med en harami som togs ut med tydlighet i onsdags då målområdet för treticket veckan innan nåddes. I månadsgrafen noteras oktober än så länge som den sjätte månaden i rad med som en positiv candle och i veckografen tolkar jag de två senaste veckorna som en bullish engulfing som tagit sats vid den medellånga stigande stödlinjen. Totalt steg den gångna veckan med 1,3 procent vilket innebär att kursen nu står någon procent högre än vid årsskiftet.
Sedan slutet av juni har vi sett stigande både pivotbottnar och toppar men momentumet för uppgång har avtagit något, som brukligt efter kraftiga uppgångsfaser. Kursen har stigit med 18 procent sedan i somras vilket motsvarar ett par års genomsnittliga uppgångar. Kan vi då vänta oss att kursen stiger eller faller den närmaste månaden? Studerar vi de senaste 20 åren har kursen stigit lika mycket eller mer på 17 veckor vid 35 tillfällen i en positiv marknadsfas och kursen har då stått högre vid 23 av dessa en månad senare. Den genomsnittliga uppgången har varit 2,5 procent. Bortser vi från marknadsfasen har både uppgången varit större och hitration likaså. I fredags effektuerades en doji nära taket i den rådande tradingrangen det ska vi naturligtvis hålla koll på eftersom risken för en kortsiktg trendvändning är stor. Om däremot fredagens högsta vid 1472 tas ut och hålls är förutsättningarna goda för en fortsatt uppgång mot i första hand 1500-nivån.
Volymen har bortsett från i måndags varit klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även om volymbalansen inte riktigt svarar upp mot det utseende jag vill se inför ett utbrott indikerar det tekniska utseendet att ett utbrott kan stå inför dörren.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Inwido (kl 7.45), Gunnebo (kl 8.00), Ortivus (kl 8.30), Sandvik (kl 13.30)
FIRST NORTH
– Akelius
AKTIETORGET
– Oden Control (kl 9.00), Community Entertainment, Tourn
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Kimberly-Clark (kl 13.30)
STÄMMOR
– Amhult 2 (extra), Easyfill (extra), Pexa (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktiesparnas Aktiedag i Stockholm kl 8.00-17.00
– Gunnebo: telefonkonferens kl 9.30
– Inwido: rapportpresentation kl 10.00
– Sandvik: telefonkonferens kl 15.00
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Consilium: månadsstatistik januari-september
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Tele2: meddelar fullständiga villkor i nyemission
EXKLUSIVE UTDELNING
– Ferronordic (55 kr i preferensaktie), Högkullen (0:60 kr i preferensaktie kvartalsvis), Telia (1:50 kr, andra del av total utdelning om 3:00 kr)
MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans september kl 1.50
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) oktober kl 2.30
– Frankrike: Markit PMI (prel) oktober kl 9.00
– Tyskland: Markit PMI (prel) oktober kl 9.30
* EMU: Markit PMI (prel) oktober kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: statsskuld, budgetunderskott 2 kv kl 11.00
– Storbritannien: CBI industriorder oktober kl 12.00
* USA: Markit industri-PMI (prel) oktober kl 15.45
CENTRALBANKER
– Fed: James Bullard, Fed-chef i St Louis, talar om ekonomi och penningpolitik i Arkansas kl 15.05
USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Det är en något spretig bild vi ser för tillfället. På någon dags sikt är definitivt risken större för en fortsatt nedgång men på längre sikt talar mer för att vi inom några veckor kommer att se ett utbrott uppåt.”
Inför i fredags skrev jag: ”Det krävs knappast några kunskaper i teknisk analys för att se vilken osäkerhet som råder. Långa svansar på bägge sidor och relativt små boxar, mestadels mitt i tradingrangen, är inget annat än en spegelbild av placerarkollektivets osäkerhet.”
Den gångna veckan inleddes med en nedgång ner mot 2124 men resten av veckan har noterats med skvalpiga rörelser mellan 2149 och 2130. Totalt steg indexet med 0,4 procent under veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,8 procent.
På kort sikt befinner sig indexet i en svagt fallande trendkanal och i den medellånga horisonten är det en horisontell konsolidering som fångar SP500. Den långa trenden, som är den viktigaste, pekar upp och säsongsmässigt går vi mot den starkaste delen av året. När den rådande konsolideringen/rekylen är klar talar det mesta för att nästa ben i den långsiktiga trenden kommer att inledas. Det som kan få detta utseende att falera skulle vara om indexet punkterar viktiga stödnivåer utan att relativt snabbt återta dem. Den viktigaste nivån på nedsidan är 2000-1990 som om den punkteras med tydlighet innebär att den långsiktiga trenden kan vara hotad.
Volymen den gångna veckan inleddes svagt men tilltog under torsdagen och fredagen. Bästa sektorer under veckan blev basråvaror och finans medan telekom och detaljhandel gick betydligt sämre. Mycket fokus kommer även den kommande veckan att ligga på rapporterna som fortsätter att strömma in. Mycket fokus kommer ligga på det amerikanska valet och som det ser ut nu talar det mesta för att Hillary Clinton kommer att vinna valet, vilket med största sannolikhet får positiva effekter för börsen.